Millora de la gestió energètica en la producció d'aliments i begudes

Per reduir l'ús d'energia i crear una estratègia de gestió d'energia efectiva, s’han de tenir en compte quatre passos clau.

29 de març de 2021

Per a les plantes d'aliments i begudes, la gestió eficient de l'energia és ara una necessitat comercial. L'augment de la competència, els marges més reduïts i l'augment dels costos de l'energia estan obligant als fabricants a modificar el seu enfocament. Si bé l'electricitat és el major cost d'energia per a la majoria de les plantes d'aliments i begudes, també ofereix les millors oportunitats d'estalvi i pot proporcionar el retorn més ràpid.


La clau per a una gestió eficaç i eficient de l'energia se centra en dos aspectes:

1) Els fabricants necessiten informació sobre on, quan i quanta energia es consumeix.

2) També necessiten la capacitat d'actuar sobre aquesta informació. Els fabricants i productors poden desenvolupar un programa integrat de gestió d'energia basat en el consum necessari, els patrons de despesa i els perfils de demanda. Com a resultat, poden determinar amb més precisió els costos de consum d'energia i prendre decisions comercials més intel·ligents per ajudar a minimitzar aquests costos.


Per reduir l'ús d'energia i crear una estratègia de gestió d'energia efectiva, s’han de tenir en compte quatre passos clau:


Monitoritzar

Els dispositius que capturen i comuniquen informació de consum energètic s'utilitzen per mesurar els paràmetres d'energia associats amb un sistema específic. Els sistemes de monitorització per a la fabricació d'aliments i begudes poden incloure electricitat, gas natural, aigua i aigües residuals. Amb aquesta informació, els responsables de planta poden recopilar informació detallada sobre el consum d'energia en diferents àrees de les seves plantes, des de màquines específiques fins a línies de productes individuals. Sovint, un gerent de planta es sorprèn el descobrir que de l'60 a l'70 per cent de l'energia, es consumeix quan no hi ha producció en execució. Conèixer el consum fix d'energia és un bon punt d'inici. A més, els responsables poden accedir a informació de qualitat de potència que pot augmentar la productivitat i allargar la vida útil de l'equip, millorant encara més els beneficis.


Analitzar

Els sistemes de monitorització proporcionen la base per a la recopilació i generació de dades d'energia. No obstant això, l'anàlisi de dades permet a les plantes prendre millors decisions sobre el control dels seus costos energètics.


Controlar

Després d'analitzar les dades, els responsables de planta poden desenvolupar un pla d'acció i instal·lar sistemes d'automatització per capturar l'estalvi d'energia amb un sistema de control. En funció dels objectius energètics de la planta, els sistemes de control es poden implementar per obtenir resultats diferents.


Mantenir

Quan les dades no es rastregen i sovint es relacionen amb la producció pot semblar que les inversions inicials en consum d'energia no estan donant els seus fruits. Per mantenir un programa d'energia dins de l'objectiu, poden ser útils diversos mètodes:

• Continuar reforçant l'energia com una prioritat en la presa de decisions operatives.

• Comunicar els èxits de el programa a mesura que succeeixen.

• Ampliar les solucions de monitorització d'energia per donar suport als esforços de millora contínua.

• Mantenir revisions mensuals de KPIs d'energia crítica.

• Dur a terme una avaluació anual del sistema de gestió d'energia per ajudar a garantir que el programa segueixi el pla establert.


Si un fabricant o productor no pot controlar el seu consum d'energia i no coneix els seus perfils de consum d'energia pot fer que reduir els costos energètics sigui una tasca difícil. Per això és clau tenir la informació correcta. Afortunadament per als fabricants d'aliments i begudes hi ha tecnologies que els permeten monitoritzar, analitzar i controlar amb precisió tant el seu consum d'energia com la seva qualitat.