Consells per prevenir incendis domèstics

Anar en compte amb les espelmes, no sobrecarregar els endolls i fer un consum responsable de l'energia són alguns consells per prevenir incendis a casa

11 de desembre de 2020

El confinament ha provocat que passem més hores a dins de casa. En aquest sentit, l’activitat a la llar es multiplica i amb el conseqüent augment de l’ús elèctric domèstic, ja sigui pel teletreball, perquè cuinem més, o perquè estem més estona mirant la tv o fent ús d’altres aparells tecnològics. Tot i que a casa possiblement sempre hi hagi algú, a diferència d’abans, cal estar al cas en determinats aspectes per tal de prevenir incendis domèstics.


Per prevenir futurs incendis domèstics, hi ha tres consells bàsics que cal seguir:

-Compte amb les espelmes i la seva manipulació a l’interior de l’edifici

-No sobrecarreguem els endolls amb equips i dispositius electrònics

-Fem un consum responsable de l’energia també per seguretat


Electricitat

-Eviteu sobrecarregar els endolls.

-No cobriu els llums o làmpades amb teles, papers o plàstics.

-La instal·lació elèctrica de casa ha de ser manipulada exclusivament per professionals.


Aparells de cal·lefacció

-Aparteu qualsevol aparell calefactor dels materials combustibles com cortines, llençols, materials entapissats, cobrellits, sofàs, etc.

-Eviteu una altra situació de molt risc com eixugar roba posant-la al costat d’estufes o llars de foc.


A la cuina

-No deixeu els fogons de la cuina encesos si heu de sortir de casa.

-Netegeu sovint els filtres de la campana extractora de la cuina.

-Si s’encén l’oli d’una paella, tapeu-la i aparteu-la del fogó, però no hi aboqueu mai aigua.

-En acabar de cuinar, comproveu sempre que els fogons estan apagats.

-Eviteu distraccions quan tingueu alguna cosa al foc! Una conversa per telèfon, un programa a la televisió o buscar alguna cosa a internet ens pot fer oblidar que tenim el foc de la cuina encès.


Altres

-Les espelmes, barres d’encens o qualsevol altre element amb brasa o flama oberta, han d’estar apartats de tot material combustible i han de quedar ben apagats abans d’anar a dormir o de marxar de casa.

-Si sentiu olor de gas, no obriu cap interruptor (llum, extractor de la cuina, timbre…): obriu totes les finestres que pugueu per ventilar, tanqueu la clau de pas del gas i aviseu la companyia subministradora o els bombers.

-Si fumeu, assegureu-vos que les cigarretes estan ben apagades abans de llençar-les a la brossa. Si cal, remulleu-les.

-Totes les portes tallafoc s’han de mantenir sempre tancades, especialment les que comuniquen els aparcaments amb l’escala de l’edifici. No n’impediu el tancament amb falques, o lligades amb cordills o cadenes. En cas d’incendi, el fum ompliria tota l’escala!

-Una mesura molt recomanable és instal·lar un detector de fums a casa; el podem trobar per un preu molt assequible a moltes ferreteries.