Com estalviar electricitat als establiments d'hostaleria

L’estalvi del consum energètic no s’aconsegueix de manera immediata. Cal aplicar els consells gradualment per comprovar-ne la seva eficiència.

20 de gener de 2021

Com a especialistes en el sector de l’electricitat industrial i experts en eficiència energètica, sabem que hi ha elements que consumeixen molta energia, com és el cas de la maquinària d’hostaleria. Sumant aquest factor amb les pujades constants de preu del sector energètic, obliga que els restauradors hagin de prendre consciència a l’hora d’estalviar energia.


Aquests consells per estalviar energia serveixen per a qualsevol establiment (bar, cafeteria, restaurant o hotel):


-Revisar l’estat de la instal·lació elèctrica.

Una instal·lació elèctrica que no està en perfectes condicions gasta més energia. És important sotmetre el local a revisions periòdiques per assegurar-nos que l’establiment té una bona instal·lació elèctrica.


-Analitzar els fluxos d’aire.

És important comptar amb l’experiència d’un professional perquè pugui analitzar l’establiment abans de realitzar una obra. La col·locació de finestres de manera estratègica és important. D’aquesta manera, el vent pot entrar de forma natural i així reduir el consum d’aire condicionat. De la mateixa manera, es poden utilitzar tècniques similars a l’espai de la cuina.


-Posar barreres d’aire en l’accés al restaurant.

Aquestes barreres tenen l’objectiu de minimitzar l’intercanvi de temperatura entre l’interior i l’exterior durant tot l’any. D’aquesta manera, el sistema per ambientar l’interior del local podrà treballar de forma més eficient.


-Desconnectar la maquinària elèctrica quan no estigui en ús.

La llum vermella que es manté encesa quan la maquinària no està en ús també consumeix energia. És un consum mínim, però si se sumen els consums de tots els aparells elèctrics durant tot un mes, l’estalvi en aquest aspecte pot ser important.


-Disposar de sistemes de regulació automàtica.

Com millors siguin els elements de la cuina, més es podrà estalviar en energia a final de mes. Hi ha electrodomèstics de gas natural o bitèrmics que eviten consumir electricitat. Actualment també hi ha maquinària intel·ligent amb sistemes de regulació automàtica o sensors que ajuden a no consumir tanta energia i els professionals no hauran d’estar pendents de tota la maquinària.


-Substituir els balastres magnètics per electrònics.

A la cuina hi ha elements que gasten molta electricitat. Una manera d’estalviar energia és substituir els balastres magnètics per electrònics. Aquest mateix consell és aplicable a ventiladors i motors per equipament més d’acord a la càrrega del funcionament de la maquinària de l’establiment.


L’estalvi del consum energètic no s’aconsegueix de manera immediata. Aquests consells es poden aplicar gradualment i així es pot comprovar l’eficiència d’aplicar aquestes tècniques en la factura mensual de l’electricitat.